Billiga flugfiskerullar – finns dem?

Flugfiske har ett elakt rykte om sig om att vara snobbigt: att det är något som gemene man inte sysslar med på grund av att utrustningen är så dyr. Det är något som inte stämmer över huvud taget, även om man så klart kan spendera stora pengar på sin utrustning om man vill det. Men det gäller ju å andra sidan i princip varje hobby. För att ha en komplett flugfiskeutrustning så behöver man ett flugfiskespö, en flugfiskerulle, lite backing, en fluglina, en tafs och några flugor. Man kan numera få helt ok flugfiskeset för drygt 1000 kronor, även om man förmodligen blir nöjdare i längden om man plockar ihop ett eget set för lite mer pengar.

Om man har en begränsad budget så tycker jag personligen att det är viktigare att man prioriterar ett bra flugfiskespö och en bra fluglina. Det har nämligen störst betydelse när man är ute och fiskar, speciellt om det rör sig om lättare flugfiske efter harr och öring. Då behöver man faktiskt inte en flugfiskerulle som har en riktigt bra broms, utan då är rullens funktion främst att förvara fluglinan.

Det går att hitta en hel del billiga flugfiskerullar. Vissa av dem håller en låg kvalitet, men en personlig favorit bland budgetrullarna är Vision Deep. Den är faktiskt riktigt bra sett till att man kan köpa en ny rulle för drygt 600 kronor. Den har dessutom en bra broms så man kan även använda Vision Deep vid gäddflugfiske och kustfiske efter havsöring. En Vision Deep i klass 5-6 passar utmärkt till allround-fiske efter regnbåge, öring, röding och harr.

För några hundralappar extra så kan man få tag på en av Visions senaster rullar, nämligen Vision Kalu. Det här är en riktigt bra flugfiskerulle som man får för under 1000 kronor. Den är gediget byggd och har ett riktigt bra bromssystem. Ett plus med Vision Kalu är att den finns i många olika storlekar. Det går att hitta den i storlekarna 3-4, 5-6 och 7-8 så den går att ha till allt från smygfiske i bäckarna till gäddfiske med gott resultat.