PVC-fönster

När man har ett hus är det en hel del saker och ting som måste underhållas. Kanske är det dags att måla om eller så måste trädgården skötas och så vidare. Det finns massvis att göra om man är husägare och därför kan det vara skönt att investera i någonting som är bra för hus, som dessutom kan öka värdet på det, och som kommer att ge dig några fler lata dagar i solstolen i stället för att stå i gassande sol med en pensel i handen. Din investering stavas då PVC-fönster! Tänk bara på att välja en modell som passar till ditt hus utseende och som kommer att vara hållbara under en lång tid framöver.

Varför PVC?
För varje år som går verkar allt fler svenskar få upp ögonen för PVC-fönster. Det här är nämligen ett fönster som har alldeles särskilda egenskaper som gör att dem blir hållbara under flera år oavsett hur klimatet ser ut. PVC-fönster står i ur och skur mot het sol, ösregn, iskall snö och bitande vindar utan att du behöver underhålla det genom exempelvis målning som ett träfönster behöver med jämna mellanrum. Dessutom är priset oftast riktigt bra på PVC-fönster som också bidrar till att den här typen av fönster har blivit så populär under de senaste åren. Och för dig som värnar om miljön kan även du välja PVC-fönster med gott samvete.

Var kommer PVC ifrån?
När man talar om PVC talar man egentligen om en typ av plast som uppfanns under 1900-talet. Plasten framställs genom en förening av klor och eten. För att skapa olika hårdhet och egenskaper använder man sig av olika mjukgörare i framställningsprocessen. Och förutom att skapa PVC-fönster återfinns den här plasten också i bland annat sjukhusutrustning och olika leksaker. Men vanligast är det förmodligen fortfarande att PVC används i byggindustrin än så länge. Redan 1954 såg det första PVC-fönstret dagens ljus i Tyskland där det snabbt blev populärt när man skulle köpa nya fönster. Dock har vi som bekant en lång tradition som inbegriper trä i Sverige och därför har det dröjt relativt lång tid innan PVC har slått igenom här också. Men nu blir det som sagt allt vanligare att även svenskar väljer PVC-fönster. Delvis för att det är ett accepterat och ett bra alternativ mot träfönster men också för att det faktiskt är fritt från underhåll så att man kan fokusera på andra saker i livet.